
Anne Sütü Arttırılabilir mi?
Bir annenin bebeğine verebileceği en güzel hediye anne sütüdür. Anne sütü bebeği beslemek için en sağlıklı, güvenli, masrafsız ve pratik olanıdır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) her bebeğin doğumdan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini (su dahi vermeksizin), bundan sonra da ek besinlerle birlikte en az 2 yaşına kadar anne sütünün sürdürülmesini önermektedir.
Anneler sütlerinin yetmediği ve bebeklerinin doymadığı düşüncesiyle çeşitli geleneksel uygulamalara ve sıklıkla bitkisel çaylara başvurmaktadırlar. Bu konuda danıştıkları kişiler ise; sağlık profesyonelleri veya çevresindeki insanlar oluyor. Peki bu konuda bilim ne diyor?
Literatürlerde galaktagog (süt arttırıcı) olarak giren 400’den fazla tıbbi bitki olduğunu vurgulamaktadırlar. Bazı bitki çaylarının anne sütünü artırdığı belirtilmekle birlikte, henüz bu konuda yapılmış kanıta dayalı bir çalışma da bulunmamaktadır.
Bu besinlerin bilimsel anlamda süt arttırıcı özelliğinin olup olmadığı bilinmemekte, bireysel deneyimlere dayalı söylemlerle kullanıldığı bilinmektedir. Bir kısmı prolaktin salgısını arttırmakta bir kısmı ise psikolojik olarak rahatlama sağladığından süt üretimine katkı sağladığı düşünülmektedir.
Sıçanlar üzerinde yapılan deneylerde anne sütünün artmasını sağlayan besinler şu şekildedir;
-Deve dikeni, çörek otu, anason, üzüm çekirdeği, çalı bitkisi, muz çiçeği…
Annelerin deneyimlerinden yola çıkarak yapılan araştırmalarda, sütü arttıran besinler ise şu şekildedir;
-Çemen otu, rezene çayı, fesleğen, muz çiçeği, zencefil, papaya, kişniş, frenk soğanı, sarımsak, kuş konmaz, deve dikeni, keçi sedefi, çörek otu, anason, kara üzüm çekirdeği, dereotu, ısırgan otu, yulaf ezmesi, kekeler, havuç, yağlı tohumlar (fıstık, fındık, badem vb.) susam, ıspanak, pancar yaprağı, kimyon, su kabağı, ıhlamur, ayva yaprağı, amber çiçeği, mine çiçeği, keçi sedef otu…
Günde 600-700 ml daha fazla bitkisel çay tüketiminin sakıncalı olabileceği de vurgulanmaktadır.