
Egzersiz Bağımlılığı
Egzersiz planlı ve programlı bir şekilde yapıldığı zaman fiziksel ve ruhsal sağlık açısından birçok faydası vardır. Fiziksel olarak; kilo kontrolünü sağlar, kronik hastalıkları azaltır, olumlu beden imgesi oluşturur, psikolojik olarak ise; depresyonun ve kaygının azalmasına yardımcı olur, sosyalleşmeyi sağlar.
Egzersizin olumlu etkisi olduğu kadar olumsuz etkileri de olabilmektedir. Olumsuz etkilerinin başında ise, egzersiz bağımlılığı gelmektedir. Araştırmacılara göre egzersiz bağımlılığı; kişinin egzersize katılımını kontrol edilemeyecek aşırı egzersiz davranışı ile sonuçlanması olarak tanımlanmaktadır. Egzersiz bağımlılığı fizyolojik (tolerans geliştirme) ve/veya psikolojik semptomları (kaygı, depresyon) içermektedir.
Egzersiz bağımlılığı tanımlanırken davranışsal, psikolojik etmenler ve fizyolojik faktörler ele alınmaktadır. Egzersiz bağımlılığı, psikolojik rahatsızlıklara ve aşırı strese yol açmaktadır. Kişide aşağıdaki faktörlerden birkaçı varsa o kişi bağımlıdır diyebiliriz;
-Arzu edilen etkiyi sağlamak için egzersiz miktarını arttırma gereksinimi
-Egzersiz yapamadığında bırakma semptomları yaşama (yorgunluk, kaygı vs.)
-Egzersizi amaçlanan süreden daha uzun ve şiddetli yapmak
-Egzersizi sonlandırırken kontrol kaybı yaşaması
-Egzersizle ilgili etkinliklere daha fazla zaman ayırması, sosyal etkinlikler yerine egzersizin tercih edilmesi
-Kişide fiziksel veya psikolojik programlar olmasına rağmen kişinin bunu fark ederek egzersize devam etmesi
Yukarıdaki durumların olumsuz tarafları ise; kişinin egzersiz yapmadan yaşayamayacağına inanması, egzersiz yapamadığı zamanlarda kaygı, suçluluk, asabilik, gerginlik, huzursuzluk, baş ağrısı gibi semptomlar yaşayabilmesidir.
Egzersiz bağımlılığında kişi madde bağımlılığında olduğu gibi terapiye ihtiyacı vardır. Madde bağımlıları nasıl maddeye karşı tolerans gösteriyorsa, egzersiz bağımlılarında da tolerans olur ve kişi sürekli egzersiz şiddetini ve süresini arttırmak ister.
Her şeyin bir dengesi olduğu gibi egzersiz yaparken de denge önemlidir, diğer türlü yapılan fiziksel aktivite bedenimize yarardan çok zarar getirir.